Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi
Doğuş Üniversitesi Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (DOUKAS) amacı;
- Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) ulaşmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirmek,
- sürdürülebilirliğin Çevresel Sosyal ve Yönetsel (ÇSY) boyutlarında ortaya çıkabilecek makro ve mikro ölçekteki sorunları tespit etmek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmek,
- sanayi kesiminde yeşil dönüşümü desteklemek,
- sürdürülebilir üretimi ve tüketimi teşvik etmek ve iklim değişikliği ile mücadele etmek,
- yeşil finansman konularında araştırmalar yaparak bu ürünlerin ulusal ve uluslararası piyasalarda yaygınlaşmasına hizmet etmek,
- karbon ayak izinin tespit edilmesi, izlenmesi ve azaltılması ile ilgili çalışmalar yapmak, sürdürülebilirlik konularında bilimsel bilgi üretmek ve alanındaki akademik çalışmaları desteklemek ve bu konularda eğitim vermektir.
DOUKAS, gelecek kuşakların kalkınma imkanlarının ellerinden alınmaksızın günümüz nesillerinin ihtiyaçlarının karşılanması ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine başarılı bir şekilde ulaşılmasına hizmet edecek çalışmaları yürütmektedir. Bu bağlamda DOUKAS; uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, özel kuruluşlar ve kamu kuruluşlarıyla koordineli faaliyetler sürdürmekte, sanayi ve finans kuruluşlarının yeşil ekonomik dönüşümüne katkı sağlayacak kuruluşların yeşil ekonomik dönüşümü rekabetçi bir şekilde gerçekleştirebilmelerine katkı sağlayacak çalışmalar gerçekleştirmekte ve yeşil ekonomik dönüşüme katkı sağlayacak ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasına aracılık edecek bilgilerin gerek toplum nezdinde gerekse özel ve kamu kuruluşları nezdinde yaygınlaştırılmasına katkı sağlayan faaliyetleri projeleriyle desteklemektedir.
Toplum, üniversiteler, özel sektör ve kamu kuruluşları birlikteliği ile geleceğe daha sürdürülebilir yeşil adımlar atma vizyonuyla kurulan DOUKAS, bu alanda gerçekleştirdiği çalışmalarıyla, projeleriyle doğanın çizdiği sınırlara uyum göstererek ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına katkıda bulunmaktadır.
Prof. Dr. Halit Targan ÜNAL
Müdür
Tarih: 15 Mayıs 2025
Sürdürülebilirlik Raporlamasında Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri Tartışıldı.
Yeminli Mali Müşavirler Odası (YMM) tarafından 8 Mayıs 2025 Perşembe günü, 14.00-18.00 saatleri arasında düzenlenen ve yaklaşık 300 katılımcının yer aldığı “Türkiye Sürdürülebilirlik Standartları Denetim ve Raporlama: Sorunlar ve Öneriler” paneli, sürdürülebilirlik alanındaki güncel gelişmeleri ele almak üzere önemli isimleri ve kurumları bir araya getirdi.
Hem yüz yüze hem de çevrimiçi olarak gerçekleştirilen panele, Doğuş Üniversitesi Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi katkı sundu. Merkez Müdürü Prof. Dr. Halit Targan Ünal ve Müdür Yardımcısı Arş. Gör. Sunay Çıralı, merkezin yürüttüğü çalışmaları katılımcılarla paylaşarak, sürdürülebilirlik raporlamasında kullanılabilecek yeni bir yazılım programının tanıtımını gerçekleştirdi. Merkezin yönetim kurulu üyesi ve sürdürülebilirlik konusunda önemli akademik çalışmaları olan Dr. Öğr. Üyesi Roza Süleymanoğlu da özel konuk olarak etkinliğe katıldı.
Sürdürülebilirlik alanında politika üreticileri, akademisyenler ve uygulayıcıları bir araya getiren bu önemli etkinlikte, Türkiye'nin sürdürülebilirlik yolculuğuna dair çözüm önerileri ve yeni bakış açıları sunuldu.

